Paddy is een Goldendoodle, en Scuba is een Australian Labradoodle (afkorting: ALD). Goldendoodle, Labradoodle, Australian Labradoodle.. Wat is precies het verschil tussen deze rassen?
Sommige fokkers doen het overkomen alsof de ALD een ‘gewone’ Labradoodle is die toevallig uit Australië komt. Dat is zeker niet waar. Een ‘gewone’ Labradoodle is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Een ‘gewone’ Goldendoodle, Paddy dus, is een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Een ALD bestaat ook deels uit een Labrador Retriever en een Poedel, maar er zitten ook andere rassen tussen zijn voorouders om de hond te fokken die wij vandaag de dag kennen als de ALD. In de ALD zit ook English Cocker Spaniel, American Cocker Spaniel, Irish Water Spaniel en Curly Coated Retriever. Deze verschillende rassen noemen wij de Parent Breeds.
Maar wat betekenen precies al die generaties, F1, F2 etc?
Dat is een beetje een ingewikkeld verhaal. Om te beginnen heeft elke ‘type’ Labradoodle een soort afkorting.
ALD = Australian Labradoodle
ALF = Australian Labradoodle Foundation Dog, dit is een soort voorouder op de ALD zoals wij hem nu zien bij ALD fokkers
S = kruising Parent Breed/Poedel
F1 = kruising Labrador/Poedel
Een ‘gewone’ Labradoodle wordt vaak aangeduid in generatie met de letter F. Een F1 is Labrador x Poedel, F2 is F1 x F1, dus ‘gewone’ Labradoodle x ‘gewone’ Labradoodle. Er wordt gezegd dat hoe hoger het getal achter de F, hoe ‘beter’ de Labradoodle. Dit is niet waar! Al is het een F8, qua percentage blijft het altijd 50% Labrador en 50% Poedel. Het getal achter de F zegt helaas niets over hoe de hond eruit komt te zien en of hij gaat verharen. Een F1B is de kruising van een F1 x Poedel. Deze honden zijn dus 25% Labrador en 75% Poedel. Deze honden zijn vaak wat gekrulder en hebben een kleinere kans om te verharen, maar sommige verharen wel.
Hoe kom je dan van F1 naar een ALD?
Om naar een ALD te komen, moeten ze eerst naar ALF. Een ALF1 ontstaat wanneer je een F1 (of F2, F3, etc) kruist met een andere Parent Breed, of met een al bestaande ALF.
F1 x Cocker Spaniel bijvoorbeeld = ALF1
F1 x S = ALF1
F2 x ALF1 = ALF1
F1B x ALF1 = ALF1
ALF1 x ALF1 = ALF2
ALF2 x ALF2 = ALF3 enzovoorts. Wanneer je uiteindelijk bij ALF4 aankomt, heb je pas een ALD.
Om uiteindelijk de ALD te krijgen, zijn fokkers jarenlang bezig geweest om het hele proces te doorlopen waarbij telkens meer Parent Breeds werden toegevoegd. Dit ging door tot ze uiteindelijk de ALD hadden bereikt. Hoeveel er van welke Parent Breed precies in elke hond zit, verschilt. Dit is ver terug te vinden in de stamboom. Geen enkele ALD bestaat uit precies dezelfde mix, en het is dan ook heel moeilijk om uit Parent Breeds een ALD te fokken die de juiste vacht heeft. Het fokken van de Australian Labradoodle zoals men die voor ogen heeft is een proces geweest van tientallen jaren. En vandaag zijn we nog steeds bezig met het optimaliseren van het ras.
Maakt dat dan uit, of mijn hond een F1 of een ALD is?
Wel nee, het maakt in feite niets uit. Paddy is een F2 Goldendoodle en hij is net zo’n fantastische hond als Scuba, die een ALD is. Ze zijn allebei even lief en mooi.
Wanneer het wel uitmaakt, is wanneer je te maken hebt met allergieën. Wat een fokker ook beweert, een ‘gewone’ Labradoodle geeft NOOIT garantie dat je niet allergisch reageert! Zelfs de Australian Labradoodle geeft die garantie niet! Wel is het risico bij de Australian Labradoodle veel kleiner. 98% Van de allergische mensen reageert niet op een Australian Labradoodle.
Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden, is het uiterlijk en het verharen van de hond. Bij de ALD weet je zeker hoe de pups eruit gaan zien. Ook weet je zeker dat ze niet zullen verharen. Paddy is een prachtige doodle, maar hij verhaart wel! Tussen zijn broertjes en zusjes zaten ook heel gekrulde pups zoals de Poedel en pups met een heel gladde vacht zoals de Golden Retriever.
Als je geen allergie hebt, verharen maakt je niet zoveel uit, en je vindt een gladde of gekrulde vacht ook mooi, dan is een ‘gewone’ Labradoodle een net zo goede keus. Zorg alleen wel dat je ook daar vraagt om gezondheidstesten van de ouderhonden.
Hoe weet ik nu of ik een ALD of een ‘gewone’ Labradoodle koop?
- Vaak worden ‘gewone’ Labradoodles via marktplaats verkocht, de ALD fokker heeft vaak een lange wachtlijst
- Vaak zijn de ouderdieren niet getest op erfelijke afwijkingen (HD, ED, PRA en Von Willebrand) maar staat er enkel in de advertentie ‘door dierenarts gezond bevonden’
- Vader/moeder/opa/oma zijn een Labrador Retriever of Poedel
- Geen Australian Labradoodles in de stamboom
- De prijs ligt een stuk lager, ergens tussen de 600 euro en de 1200 euro.